Birçok kültür ve medeniyetten izler taşıyan tarihi eserleri, yüzyıllardır bir arada yaşayan Müslüman, Hristiyan ve Yahudilerin birlikteliği, mutlaka denenmesi gereken yöresel yemekleri ve misafirperver insanlarıyla Türkiye’de en çok sevdiğim şehirlerden biri oldu Mardin. Yıllardır birçok farklı dinden ve milletten göç almasına rağmen Mardin’lilerin birbirine her anlamda çok saygılı olduğunu duymuş ve tarihi boyunca birçok farklı dinden ve milletten göç almış bir şehrin nasıl böyle olduğunu çok merak etmiştim. Ama Mardin’e gittiğimde insanların bu farklılıkları “Mardinlilik” potasında eritebilmiş olduğunu gördüm. “Mardinlilik” ne diyecek olursanız gerçekten benim tanımlayabileceğim bir şey değil, o şehrin büyüsüne kapılıp evet buymuş diyorsunuz ama anlatmak isteseniz anlatılmıyor.
Mardin’de Ulaşım
Eğer araç kiralamadıysanız ya da taksi kullanmayacaksanız havalanında kapıdan çıkınca hemen karşıda Havaş otobüsleri var. Onlarla Mardin merkeze gidebilirsiniz. Biz giderken Havaş kullandık ama dönüşte taksiyle geldik. Yaklaşık 60-70 TL tutuyor.
Araç kiralamaya gerek var mı?
Aslında bence yok. Çünkü; Mardin merkezde gezilecek her yere yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Sadece Midyat tarafını gezmek için arabaya ihtiyacınız olacak onu da düzenlenen turlara katılarak çözebilirsiniz. Hatta mutlaka o turlara katılmanızı öneriyorum.
Mardin’de Nerede Kalınır?
Biz Mardin merkezde bulunan Kadim Hotel‘de konaklamıştık. Otelin konumu merkezde olduğu için Mardin merkezde olan ve görmek istediğimiz her yere yürüyerek gidebildik. İlk gece 1 tane camı olan ve giriş katta bir odada kaldık ve çok kötüydü gerçekten. Oda giriş katta olduğu için pencereyi de açamadık ve odada çok kötü rutubet kokusu vardı. Ertesi gün o odada kalmak istemediğimizi söylediğimizde bizi üst katlarda başka bir odaya aldılar. O oda daha temiz ve genişti ama onun da banyosunda çatıdan su geliyordu 🙁 Sabah kahvaltısında Mardin’le alakalı yöresel hiçbir şey yoktu ama şehir manzaralı güzel bir terası var. Sadece konumu için tercih edilebilir belki ama otel fiyat performans açısından çok kötüydü diyebilirim.
Mardin’e Ne Zaman Gidilir?
Bence ilkbahar ve sonbahar kesinlikle doğru zamanlar. Biz nisan ayının ikinci haftası gitmiştik. Gittiğimiz ilk gün o kadar sis vardı ki yolda önümüzü göremiyorduk ama ikinci günden itibaren şansımıza hava çok güzeldi.
Mardin’de Kaç Gün Kalınır?
Biz dolu dolu gezebilmek için Mardin’e ilk gittiğimiz gün de dahil 4 gün ayırmıştık. Ama ilk gün çok fazla sis olduğu için bir günü şehri biraz dolaşıp neyin nerde olduğunu öğrenmek için harcamış olduk. Daha sonra ikinci günden itibaren hava güzelleştiği için daha güzel fotoğraflar çekebilmek amacıyla ilk gün gittiğimiz bazı yerlere yeniden gittik.
Mardin’de Alışveriş
Mardin’de merkezden yürüyeceğiniz o uzun cadde gümüşçüler caddesi olarak geçiyor. Biz hiçbirine girmedik ama siz ilgi duyuyorsanız göz atabilirsiniz. Ayrıca yöresel bir şeyler almak isterseniz de Mardin diyince ilk akla gelen şeylerden biri olan mavi badem şekeri alabilirsiniz. Sabun seviyorsanız vücutta birçok hastalığa iyi gelen sabunlar sattıklarına iddaa eden sabuncular var, onları da değerlendirebilirsiniz. Ayrıca Mardin Müzesi’nin hemen alt tarafında müzede bulunan bazı eserlerin el işçiliğiyle yapılmış olanlarını satan bir hediyelik eşya dükkanı var. Bir şey almasanız bile müzeyi gezmeye gittiğiniz zaman mutlaka uğramalısınız.
Mardin ve Kaçakçılık
Mardin diyince aklımıza gelen ilk şeylerden biri de kaçakçılık. Kaçakçılık artık sınır kapılarından yapılıyor olsa da eskiden yürüyerek yapılıyordu. İnsanlar mayın tarlalarında bazı kayıplar yaşamaya başladıktan sonra katırların mayına takılmadığını keşfetmişler. Katır cinsiyetsiz bir hayvan olduğu için altıncı hissi çok yüksekmiş ve o mayınları hissettiği için mayınlara basmadan geçebiliyormuş. Hatta bir katıra gidip geleceği yolu öğrettikten sonra 40 km yolu tek başına gidebiliyormuş. Bu yüzden uzun yıllar boyunca kaçakçılıkta katırlar kullanılmış.
Mardin ve Sigortalı Eşekleri
Bu kısmın başlığı çok ilginç değil mi? Ben de duyduğumda bana da çok ilginç gelmişti. Evet Mardin Belediyesi’ne bağlı 300 tane sigortalı ve kadrolu eşek varmış. Merdivenden çıkabilen tek hayvan eşek olduğu için maalesef Mardin’de taşımacılıkta eşek çok fazla kullanılıyor. Hatta mesai saatleri var. Üstelik çöpçülükte de kullanıyorlar. Belediyeden kiralanabiliyorlar. Ne kadar berbat bir durum değil mi? Ama en azından emekli olabiliyorlarmış.
Mardin ve Dövme Kültürü
Aslında Doğu’da geçen dizi ve filmlerde de gördüğümüz gibi dövme kültürü çok yaygın bir kültür. Dövme kültürünün doğuşu hayattaki bir kayıbı simgelemek için vucuda yapılmaya başlansa da insanlar zamanla güzel göründüğü için yapmaya başlamış. Hatta eskiden daha çok yaygın olan bu kültür zamanla çok azalmış.
Mardin’de Müzik
Mardin müziğindeki çeşitlilik, farklı dinlerden çok farklı kültürden insanların bir arada yaşamasından kaynaklanıyor. Genel olarak Arapça müzik dinleniyor. Kürtçe ise merkezden çok çevrede yaygın.